LDR Radio

Willem Spaak

Het succes
We konden deze populariteit meten aan de hand van de geschreven post die we binnenkregen, gemiddeld zo'n 2 brieven per week. Aangezien men niet zo snel een brief schrijft naar een zender (men belt liever!) was dit een goede graadmeter. De programma's werden live verzorgd op zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Doordeweeks werd onderhoud gepleegd aan de apparatuur en de zender. De zender werd technisch gezien verzorgd door Kees Molen. Steeds probeerde hij een zo hoog mogelijk vermogen uit de zender te halen wat af en toe resulteerde in een asbak vol met opgeblazen MRF 238's (een zendversterker-transistor). Maar in de hoogtijdagen was de ontvangst van de zender in de regio Leiden best goed te noemen. Op een autoradio viel de zender in het noorden pas bij het brugrestaurant over de A4 weg, in het oosten bij Bodegraven en in het westen was de ontvangst in Katwijk nog goed mogelijk. We ontvingen post o.a. uit Boskoop en Zoetermeer !

Willem Spaak in de gerestylde studio (zomer 1983)

Crimi 1

De inval
In maart 1983 was het ineens afgelopen met de pret. Om kwart over 5
's middags (dus net na de uitzendingen!) op zondag 4 maart deed de politie samen met het hoofd van de Radiocontroledienst, de heer van Empelen een inval in de LDR-studio. Een DJ, Billy The Kid, vluchtte weg maar werd o.a. met behulp van politiehonden en getrokken pistolen(!) achterhaald en gearresteerd. Ook Steve Bannister en Mr B., de vader van Rob de Graaf werden gearresteerd. Zo goed als alle apparartuur als zaken als grammofoonplaten, bandjes en jingles werden in beslaggenomen. Goede raad was duur !
Maar besloten werd om door te gaan. Helaas waren live-uitzendingen niet meer mogelijk dus werd er gezocht naar een goede locatie om de zender op te kunnen stellen, waar dan de vooraf opgenomen cassettebanden met de programma's konden worden afgespeeld. De nieuwe opnamestudio zou dan in de oude zendlocatie kunnen blijven.

Willem Spaak aan boord van ons trotse zendschip de Crimi 1 !

Het viel niet mee om een goede locatie te vinden. Uiteindelijk werd de zender geplaatst op een omgebouwde roeiboot (zie foto). De boot voer ieder weekend uit naar een vaste aanlegplaats ergens in de polders van Zoeterwoude alwaar de antenne was bevestigd in een boom! Voorwaar wat een avontuur. Wekelijks bemanden in totaal 4 DJ's de boot, want de cassettes moesten met de hand worden verwisseld ! Gewapend met vishengels (met visakte....het zou lullig zijn om gearresteerd te worden wegens vissen zonder akte op een zendschip!!) gingen Willem Spaak, Big White, Kees Molen en Peter van Dijk wekelijks "het schip in"!! De Crimi 1 werd in mei 1983 feestelijk in gebruik genomen met de 1e uitzending na de inval. In september 1983 werd uiteindelijk een zendlocatie aan het vaste land gevonden (ten huize van Willem Spaak)
Programma werden nog steeds wekelijks op zaterdag en zondag uitgezonden. Doordeweeks werden ze in de opnamestudio (meestal 's avonds) opgenomen. Toen het zendschip werd verlaten werden de uitzendtijden zelfs nog ietsje uitgebreid met nonstop-muziek vooraf. De populariteit werd echter niet meer zo groot als in het 2e halfjaar van 1982.
Toen de zomerstop van 1984 naderde kondigde Willem Spaak aan dat de zender niet meer bij hem thuis kon worden gestationeerd. Er moest een nieuwe locatie worden gezocht. Deze werd echter niet gevonden en dit was de reden dat op 1 juli 1984 de laatste uitzending de lucht in ging..... De wereld zou 4 jaar niets van LDR Radio vernemen......

Naar bladzijde 2 Naar welkomstpagina Naar bladzijde 4
1